Un cunoscut actor timişorean, Schwarz Dukasz Peter, aşteaptă de 2 ani ca Primăria Oradea, prin Comisia Locală de Aplicare a Legii fondului funciar, să emită pe numele lui un titlu de proprietate pentru un teren recâştigat prin sentinţă irevocabilă de la o familie care, după cum au stabilit magistraţii, l-a ocupat fără drept timp de peste 35 de ani.
Judecătorii au şi sancţionat administraţia locală pentru tergiversare, dispunând daune cominatorii de câte 200 lei pentru fiecare zi de întârziere nemotivată în eliberarea titlului. Degeaba. "Nu se vrea!", se revoltă actorul, care are explicaţia lui pentru abuz: familia care se împroprietărise prin fals pe terenul său ar fi în relaţie de amiciţie cu cea a directoarei juridice a Primăriei, Eugenia Borbei, care a şi fost reclamată pentru abuz în serviciu.
Contract cu cântec
Terenul, întins pe o suprafaţă de 5.812 mp la o aruncătură de băţ de Spitalul Judeţean, valorează peste 500.000 de euro. Proprietatea i-a revenit actorului în 2000, după moartea mamei sale, şi a aparţinut bunicilor săi, care aveau şi o casă mică acolo. Când să o revendice, a aflat însă că n-are ce. În 1993, pământul fusese "retrocedat" Anei Micloş, vecina bunicilor săi, în baza unui act de vânzare cumpărare semnat în 1969 de soţul femeii, în calitate de cumpărător, şi de bunicul timişoreanului, Dukasz Vasile, ca vânzător.
Curios să vadă contractul, Dukasz a descoperit că era un înscris olograf, întocmit pe 14 aprilie 1969, cu doar câteva luni înainte de moartea bunicului său. Poate tocmai din această cauză, actorul s-a şi îndoit de veridicitatea documentului, iar în 2000 a mandatat o familie de orădeni - Gyorgy Csaki Ibolya, soţul ei, Ernest, şi unul din cei trei fii ai acestora, Janos - să deschidă proces pentru anularea actului cât şi a titlului de proprietate emis în baza lui.
În proces
Raportul de expertiză criminal