Oamenii de cultură români sunt revoltaţi de situaţia de la ICR şi solidari în protestul împotriva demolării acestei instuţii. Gabriel Liiceanu, Victor Rebengiuc şi Ioana Pârvulescu sunt doar câţiva dintre cei care, contactaţi de EVZ, şi-au făcut publică dezaprobarea.
Gabriel Liiceanu, filosof şi director al editurii Humanitas: "Nici o instituţie bugetară din România nu a făcut, în toată istoria ei, atât de mult cât a făcut Institutul Cultural Român pentru România. Niciodată cultura română nu a fost mai bine promovată în lume, niciodată valorile spirituale ale locului nu au fost mai înţelept şi mai eficace folosite pentru a arăta altor popoare chipul nostru civilizat. Niciodată tinerii creatori nu au fost mai atent sprijiniţi şi promovaţi pe scena mare a lumii ca în aceşti ultimi ani. Altfel spus, niciodată rolul de ambasador al ţării acesteia nu a fost jucat cu mai multă pricepere, dăruire şi patriotism decât a făcut-o formidabila echipă creată şi condusă timp de şase ani de către Horia-Roman Patapievici.
A schimba misiunea acestui Institut, a-i şicana pe cei care şi-au slujit exemplar ţara, a le tăia bugetul, a-i denigra («transparenţa cheltuielilor»! Nu cunosc instituţie bugetară mai pedantă cu raportarea cheltuirii fiecărui bănuţ decât ICR!) este un act de neiubire de ţară, o dovadă că cei care au fost aleşi să ne administreze vieţile nu sunt ghidaţi de gândul la binele nostru, ci de patimi dezonorante, de orgolii, de spirit de vendetă şi de o nevoie suspectă şi nemărginită de a controla totul.
Ştiţi cum se poate înţelege cel mai bine ce face actuala putere cu Institutul Cultural Român? E ca şi cum la Olimpiada în curs de desfăşurare, statul român, în loc să-l felicite pe un sportiv din lotul nostru pentru obţinerea titlului de campion, i-ar lua medalia şi ar arunca-o în noroi."
Victor Rebengiuc, actor: "Nu aprob deloc schimbarea care se produc