Pe 6 august sărbătorim Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus. Pe la oraşe nu prea se serba, dar de ceva timp am observat cu mulţumire şi speranţă că au început a se umple şi bisericile... citadine. Schimbarea la Faţă, momentul în care Iisus a dezvăluit ucenicilor relaţia Sa cu Dumnezeu, dacă unii se îndoiau, le-a arătat că ceea ce a spus este purul adevăr.
Creştinii, care sunt deja în Postul Sfintei Marii, se bucură şi de o dezlegare la peşte, pe lângă bucatele de post, care cuprind mulţimile de legume şi fructe proaspete ale verii. Acum este liber să mănânci struguri, din cei noi "boabă nouă-n gură veche" care, deşi nu sunt prea copţi şi-ţi fac gura pungă, sunt buni de leac celor cu intestinele sensibile. Se dau de pomană morţilor struguri şi prune grase. Se culeg plantele de leac muşeţelul şi avrămeasa şi se taie leuşteanul.
Pentru că luna august este cea care desparte vara de toamnă, când se termină secerişul şi se pregăteşte pământul pentru arătura cea nouă, se pregătesc vanele şi storcătoarele de struguri, se pregătesc şi bucătăriile gospodinelor pentru că începe marea bătălie a cratiţelor şi oalelor pentru conservele de iarnă.
Dar pentru că tot am adus vorba despre bucătării trebuie să vorbim şi despre mâncărurile ce se prepară pentru această zi, cu dezlegare la peşte. La peşte! Da... unii pregătesc ciorbă din crap. O ciorbă acrită cu borş şi parfumată cu leuştean tocat mărunt, aruncat peste bucăţile de crap gras, taman când se stinge focul şi... bâşti peste oală cu un capac, la timp, cât să nu iasă nici un fir de miros. Sau poate cineva pune-n tigaie un somotei dolofan, îndoit ca să încapă întreg şi-l îndeasă în ulei, apoi când s-a rumenit îl scoate la răcorit şi-l stropeşte cu mujdei uşor ardeiat, pe care-l onorează cu gogoloaie de mămăligă aburindă.
Dar pentru alţi creştini, crapul la cuptor pe pat de ceapă ş