Tunisia se va confrunta cu provocări economice şi sociale "urgente" după tranziţia politica în curs în ţară şi va trebui să îşi "transforme" economia, a apreciat, vineri, Fondul Monetar Internaţional (FMI).
"După tranziţia politică, Tunisia va avea de gestionat provocări economice şi sociale urgente, în special o rată ridicată a şomajului şi disparităţi regionale", a subliniat Fondul într-un comunicat, citat de AFP.
După căderea regimului lui Ben Ali, Tunisia s-a dotat la finele lui 2011 cu un guvern democratic ales şi dominat de islamiştii din partidul Ennahda. Însă ministrul tunisian de finanţe, Houcine Deimassi, şi-a prezentat demisia la sfârşitul lui iulie, invocând "dezacorduri crescânde" cu guvernul în materie de politică economică, monetară şi socială.
FMI a apreciat că reluarea activităţii în ţară rămâne sub ameninţarea "instabilităţii situaţiei economice şi a slăbiciunii contextului mondial". Instituţia notează de asemenea că ţara ar trebui "sprijinită" şi face apel la autorităţile locale să "pună bazele unei transformări a economiei" tunisiene şi să ţină sub control inflaţia.
În fine, FMI, care a salutat dezvoltarea inteligentă a investiţiilor publice, a încurajat de asemenea Tunisia să îşi "remedieze vulnerabilităţile din sectorul bancar" şi consideră "crucială" o reformare a pieţei muncii şi a sistemului de educaţie, scrie Agerpres.