Persoanele diagnosticate cu Parkinson ar trebui să bea două ceşti de cafea pe zi. Aceasta este recomandarea oamenilor de ştiinţă canadieni, care au observat, în urma unei cercetări realizate pe un eşantion de 60 de pacienţi diagnosticaţi cu această boală, că băutura îi ajută să tremure mai puţin.
Pentru a ajunge la această concluzie, persoanele implicate în cercetare au fost împărţite în două categorii: jumătate dintre pacienţi primeau un supliment pe bază de cofeină, substanţă care se găseşte din abundenţă în cafea, în timp ce a doua categorie de voluntari au primit un tratament placebo. Voluntarii au fost monitorizaţi timp de şase săptămâni, perioadă în care primei categorii de pacienţi li s-a oferit pastile care conţineau 100 de miligrame de cofeină timp de două ori pe zi, timp de trei săptămâni, după care în următoarele trei săptămâni li s-a dublat doza de cofeină.
Rezultatele au arătat că participanţii care au primit suplimentul pe bază de cofeină şi-au diminuat manifestările balii Parkinson, notează cotidianul britanic Daily Mail.
„Chiar dacă s-a observat o îmbunătăţire modestă a efectelor acestei boli, cafeaua i-ar putea ajuta pe aceşti pacienţi să îşi îmbunătăţească calitatea vieţii”, a declarat prof. Ronald Postuma, coordonatorul studiului, cercetător de la Universitatea McGill din Montreal.
Studiile precedente arată că persoanele care beau două sau trei căni de cafea pe zi au şanse cu până la 25% mai mici să se îmbolnăvească de Parkinson. În plus, cafeaua ar putea proteja consumatorii împotriva bolii Alzheimer.
Profesorul Michale Schwarzschild, de la Spitalul Generalist Massachusetts din Boston, a precizat că datele cercetării sunt destul de interesante. Acesta este de părere că substanţa activă din cafea, respectiv cofeina, acţionează în mod pozitiv asupra zonei creierului care controlează mişcările corpului. „Cu toate a