Ne despartim cu greu de superstitii, chiar la cel mai inalt nivel. Astfel, CCR a decis intai, nu cred ca intamplator, ca termenul scadent al sentintei referitoare la valabilitatea referendumului sa fie decalat tocmai cu 40 de zile.
Dorea sa ne convinga de greutatea deciziei ori poate sa ne arate ca sorocul fie al legitimarii celor 87,5%, fie al celor 11,12% dintre electorii participanti la vot va intra in mitologie.
Nu stiu daca din cauza conotatiilor mitologico-superstitioase s-a renuntat la "12 septembrie" in favoarea lui 31 august, cert este ca "sorocul" ne-ar fi adaugat o dimensiune in plus, una ezoterica.
Hai la soroc
Ce este sorocul? Un ragaz divin de 40 de zile legat de soarta (fatum, fatalitate), adica "soroc", in slava veche. La 40 de zile se va face o anume pomenire sau se va intampla un eveniment important legat de soarta unei comunitati, a unui individ. Este momentul cand sufletul indepartat de trup acum 40 de zile se dezleaga de locul natal, indreptandu-se catre empireu.
A se mai observa ca folosirea unor astfel de termeni este o tactica prea obisnuita a regimului Basescu si mai ales a activistilor sai, ca sa nu-i suspectam de intentia manipularii. A se aminti de "reintregire" (a salariilor), cuvant scos din sintagmele "Razboiul de reintregire a neamului" sau "Ferdinand Reintregitorul" ca momeala pentru poporenii supusi curbelor de sacrificiu, sau "restauratie", nu a Bourbonilor, evident, ci a regimului Iliescu-Nastase. Aceasta era imaginea raului absolut in comparatie cu personificarea binelui portocaliu. Vezi ca nu cumva sa cada si mai jos in sondaje dl Basescu si PDL.
Revolutia de vorbe
Revolutia lexicala a fost continuata in cascada prin repetarea obsesiva a altor cuvinte grele ca "dictatura" (a Parlamentului, a primului ministru Ponta), "lovitura de stat" (data prin re