„Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai structurilor financiare din Uniunea Europeană susţin impunerea unor condiţii care vor duce la desfiinţarea dialogului social prin eliminarea Contractului Colectiv de Muncă la toate nivelurile”, se spune într-un comunicat - protest semnat de cele cinci confederaţii sindicale şi de cinci organizaţii patronale.
Liderii confederaţiilor sindicale Cartel „Alfa, CNSLR – Frăţia, Blocul Naţional Sindical (BNS), „Meridian” şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), împreună cu preşedinţii a cinci organizaţii patronale cunoscute ca fiind apropiate puterii, au semnat un comunicat în care acuză dur FMI pentru nerevenirea la vechea lesgilaţie din domeniul muncii.
Mai mult, semnatarii de mai sus protestează faţă de „imixtiunea” reprezentanţilor misiunii FMI şi ai structurilor financiare din Uniunea Europeană care, spune comunicatul, „îşi depăşesc în mod abuziv competenţele şi atribuţiile”.
Pe de altă parte, sindicatele cer Guvernului „să nu cedeze presiunilor făcute” şi „să susţină, cu prioritate, în cursul engocierilor cu FMI – UE a interesului naţional al dezvoltării economico – soicală prin folosirea eficientă a Dialogului social care generează pacea socială”.
FMI a fost avertizat: „Există riscul izbucnirii unor tensiuni sociale”
Bogdan Hossu, liderul Cartel „Alfa”, spune că sindicatele au avertizat delegaţia FMI – UE, în timpul întâlnirii, că există riscul izbucnirii unor tensiuni sociale. Dacă nu se revine asupra Legii dialogului social, le-a spus Hossu, „din 10 – 15 septembrie începem să ne mişcăm”.
Reamintim că semnatarii de mai sus obţinuseră de la ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, promisiunea revenirea la vechea legislaţie din domeniu.
Mai mult, Ministerul lansase în dezbatere publică un proiect de modificare a Legii dialogului social, o reglementarea rev