Trăim în secolul vitezei, iar multitaskingul este la ordinea zilei. Suntem obișnuiți să verificăm e-mailuri, să urmarim programe televizate și să susținem o conversație, în același timp.
Câteva realități despre capacitățile mai mult sau mai puțin limitate ale creierului nostru sunt analizate într-un infografic al Online Colleges, intitulat "Pericolele multitasking-ului".Adepții multitasking-ului au impresia că duc mai multe lucruri la îndeplinire, când, de fapt, ei își incetinesc productivitatea. Studiul arată ca doar 2 la sută dintre noi suntem eficienți în aceste condiții, în timp ce pentru majoritatea de 98 la sută, multitasking-ul poate face mai mult rău decat bine, noteaza Business Insider.
Pe lângă asta, evoluția tehnologică și existența gadgeturilor pretutindeni pe glob duce și la un important consum de energie, cel mai adesea inutil. Potrivit Online Colleges, cei care folosesc un computer la locul de muncă sunt distrași, în medie, la fiecare 10 minute.
Acest lucru este valabil și în procesul de învățare, când 62 la sută dintre paginile web deschise de studenți în timpul cursurilor nu au nicio legatură cu materia. De asemenea, elevii care își fac temele în paralel cu folosirea mesageriei instante înregistreaza rezultate mai slabe la învățătură.
Și conceptul de relaxare se schimbă. Americanii aleg să combine privitul la televizor cu alte activități, cum ar fi navigarea pe internet (42 la sută), vorbitul la telefon (29 la sută) sau trimiterea de mesaje (26 la sută). Până și lectura, atunci când este făcută la calculator, e întrerupta de deschiderea a aproximativ 65 de alte programe sau site-uri.
Pentru a utiliza cât mai eficient timpul, 67 la sută dintre noi ne verificăm e-mailul pe smartphone, în timp ce suntem la o întâlnire, 45 la sută o fac la cinematograf, iar 33 la sută dau refresh ultimelor site-uri accesate, chiar în timpul s