Foto: Dragos Stoica / Intact Images Reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la alimente cu 15%, propusă de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este o măsură ce va servi în mod direct interesele consumatorilor din România prin scăderea preţurilor la raft.
"Consumatorii din România au nevoie de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. O astfel de măsură va contribui, în opinia noastră, la reducerea evaziunii fiscale, la încurajarea producătorilor locali şi va stimula cu siguranţă şi consumul. În consecinţă, salutăm şi susţinem intenţia Guvernului de a reduce TVA la alimente şi sperăm că se va concretiza cât mai curând. Marii retaileri îşi propun să întreprindă toate demersurile care le stau la îndemână pentru ca preţurile de la raft să scadă în mod efectiv cu acelaşi procent cu care va scădea cota taxei", a precizat Delia Nica, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR). Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat că TVA de 9% pentru alimente "este un angajament politic" care va deveni realitate de la 1 ianuarie 2013. "Reducerea TVA la 9% este una dintre măsurile pe care autorităţile le vor lua pentru a controla creşterile de preţuri la alimente, în condiţiile în care se înregistrează secetă nu numai pe piaţa românească, ci şi pe cea internaţională", a declarat Daniel Constantin. Oficialul consideră că fondurile suplimentare acordate fermierilor, atât pe suprafaţă, cât şi pe cap de animal, vor tempera creşterile de preţuri la alimente. În plus, premierul Victor Ponta a spus că reducerea TVA la alimentele de bază va fi dezbătută la toamnă cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, când se va discuta bugetul pe anul viitor.
În Marea Britanie, TVA este 0%
Majoritatea statelor europene aplică, conform AMRCR, niveluri reduse de TVA pentru alimentele de bază, acestea situându-se între 0% în Mar