GOOGLE celebrează astăzi, la LONDRA 2012, GIMNASTICA RITMICĂ, probă susţinută la JOCURILE OLIMPICE începând cu 1984.
Un exerciţiu de GIMNASTICĂ RITMICĂ durează între 60 şi 120 de secunde şi se desfăşoară cu ajutorul a cinci instrumente sportive – coarda, cercul, mingea, măciucile şi panglica.
Cele cinci articole de echipament fac disticţia între cele cinci probe ale acestui sport, rol jucat de cele patru aparatele în cazul gimnasticii artistice.
La PROBA DE COARDĂ, gimnastele trebuie să dea dovadă de coordonare în mişcarea corporală.
COARDA trebuie manevrată cu ambele mâini, ea putând fi rotită, înfăşurată sau balansată în jurul corpului. Instrumentul este confecţional din lemn sau material plastic, dimensiunile ei fiind cuprinse între 70 şi 80 de centimetri pentru junioare şi 80 – 90 centimetri pentru senioare. COARDA nu cântăreşte mai mult de 300 de grame.
La PROBA DE CERC, sportivele trebuie să dea dovadă de control în mânuirea instrumentului, acesta fiind caracterizat printr-o dimensiune mare, ceea ce dă şi dificultate probei. În timpul exerciţiilor, sportivele trebuie să treacă prin CERC, să-l rotească sau să-l lanseze în diferite direcţii, având grijă ca acesta să nu ricoşeze pe sol sau pe corpul ei.
PROBA DE MINGE presupune învârtirea instrumentului în jurul axei, balansări sau rulări ale acestuia pe sol sau pe alte segmente. MINGEA este confecţionată din cauciuc sau material plastic, având dimensiuni cuprinse între 18 şo 20 de centimetri şi o greutate care nu depăşeşte 400 de grame.
PROBA DE MĂCIUCI, presupune acţionarea celor două instrumente cu ambele mâini, aprecierea procedeelor fiind raportată la fiecare MĂCIUCĂ în parte. Măciucile sunt confecţionate din lemn, material plastic sau fibră de sticlă, cântărind circa 150 de grame fiecare. MĂCIUCA este compusă din cap, gât şi corp şi au dimensiuni cuprinse îmtre