O ziaristă şi un militant al mişcării de opoziţie Cealaltă Rusie au cerut azil politic în Ucraina de teama de a nu fi arestaţi în cadrul anchetei privind o manifestaţie din cursul lunii mai care a degenerat în violenţe, a anunţat, luni, presa rusă, citată de AFP.
"Trebuie să procedăm la mai multe serii de consultări cu serviciul pentru imigrări din Ucraina şi la un examen medical" a declarat ziarista Jenni Kurpen, conform ediţiei online a cotidianului rus Kommersant.
Jurnalista rusă îl evocă şi pe prietenul său Aleksei Deviatkin, militant al mişcării neînregistrate în Rusia.
"Indiferent de rezultat, vom continua această procedură pentru a avea dreptul, în caz de refuz, de a cere transferul nostru într-o altă ţară (Suedia, Finlanda, Olanda, Statele Unite ale Americii)", a explicat Jenni Kurpen, potrivit sursei citate.
Conform cotidianului rus, cei doi au părăsit Rusia în luna iunie de teamă că vor fi arestaţi în cadrul anchetei privind manifestaţia organizată de opoziţie la 6 mai, înaintea învestirii preşedintelui Vladimir Putin.
Poliţia a interpelat sute de persoane, inclusiv lideri ai opoziţiei, în legătură cu violenţele de la 6 mai. Cel puţin zece persoane au fost inculpate pentru "tulburarea ordinii publice", "apeluri la tulburarea ordinii publice" sau pentru "recurgereea la forţă împotriva persoanelor reprezentând autoritatea publică".
Un alt membru al aceleiaşi mişcări, Aleksander Dolmatov, a cerut în iunie azil politic în Olanda, scrie Agerpres.
Săptămâna trecută, blogerul rus Maksim Efimov, vizat de o anchetă penală pentru vina de a fi criticat Biserica Rusă, a cerut azil politic în Estonia.