Declarat monument al oraşului Ljubljana, Bezigrad e acum casa reptilelor de toate felurile
Naţionala României va juca însă pe un stadion ultramodern de 16.000 de locuri, inaugurat în urmă cu doi ani
România pregăteşte startul unei noi campanii de calificare la un campionat mondial (Brazilia 2014) în locul în care a început declinul în 2001. Grupa cu Olanda, Turcia, Ungaria, Estonia şi Andorra ar trebui să ne ducă, la finalul anului viitor, la un nou Mondial, după o pauză de 16 ani! Primul meci oficial din preliminarii e pe 7 septembrie, în deplasare, cu Estonia.
Prăbuşirea naţionalei României a început în urmă cu 11 ani, la Ljubljana, pe un stadion micuţ, de doar 8.000 de locuri. Pe "Central Bezigrad", Stelea, Chivu, Mutu şi Munteanu au pierdut în faţa Sloveniei (1-2), iar returul de la Bucureşti (1-1) nu a făcut altceva decât să încheie ciclul de trei calificări consecutive obţinute de tricolori la Mondiale. Odată cu decăderea naţionalei noastre, a început şi cea a stadionului de la periferia Ljubljanei. Acum, la ceva mai mult de un deceniu distanţă de Slovenia - România (2-1), arena e de nerecunoscut. "Mergeţi să o vedeţi! Mergeţi acolo!", aproape ţipă Srecko Katanec, selecţionerul ex-iugoslavilor de la acea dublă de coşmar pentru naţionala noastră. E indignat că pe o parte din trecutul său se plimbă acum şopârle mici sau şerpi şi caută, în cochetul parc Tivoli, tufişuri suficient de mari şi de dezordonate pentru a descrie cât mai exact situaţia arenei Bezigrad.
Declarat monument şi lăsat să moară
Acum patru ani, stadionul a fost declarat monument al oraşului de către Municipalitatea din Ljubljana. Cel mai faimos arhitect al ţării, Joze Plecnik, îşi pusese mâna pe arenă şi nici nu se punea problema ca ea să fie dărâmată. Dar şi slovenii, oricât de evoluaţi ar fi, tot din colţul nostru de lume se trag. "Din ca