Faţă de rata totală a şomajului din Spania care este de 25% în prezent, numărul celor fără loc de muncă este mult mai redus în micul orăşel Arrasate care găzduieşte cea mai mare cooperativă din lume, relatează BBC de la faţa locului. Secretul succesului sunt muncitorii-acţionari şi o profundă cultură egalitaristă, spun localnicii.
Cooperativa Mondragon este formată din circa 250 de companii şi organizaţii, printre care şi Mondragon Assembly, firmă care produce maşini pentru realizarea de componente industriale, de exemplu facilităţi pentru producerea de panouri solare.
Inaki Legarda, directorul comercial al companiei, explică că firma s-a reorientat către pieţe precum Africa de Sud, Brazilia, China sau America de Nord pe măsură ce vânzările în Spania şi Europa au scăzut iar subvenţiile guvernamentale pentru energii regenerabile au scăzut.
Chiar dacă Mondragon Assembly a fost nevoită să renunţe în 2008-2009 la o parte din personal, muncitorii care şi-au pierdut joburile au fost angajaţi de alte companii din cadrul cooperativei. În 2010 odată cu creşterea vânzărilor companiei, muncitorii au revenit la fostele locuri de muncă. „În prezent noi avem de lucru pentru toată lumea şi recrutăm oameni de la alte companii din cooperativă care au dificultăţi”, explică Legarda, citat de BBC.
Un alt exemplu de companie care angajează 600 de muncitori-acţionari este Fagor Arrasate. Toţi au câte un vot în adunarea generală care ia deciziile importante care afectează compania. „Dacă mulţi oameni se gândesc la o problemă, soluţia este mai bună. Iar în caz că afacerile nu merg bine, angajaţii votează pentru reducerea propriilor salarii”, susţine un tânăr inginer care lucrează pentru companie.
Oskar Goitia, preşedintele Mondragon Automocion, un conglomerat de firme care fac afaceri în industria auto, spune că acest model de afaceri