Parchetul General a deschis 528 de dosare penale privind posibile fraude electorale comise la referendumul din 29 iulie, cele mai multe fiind în judeţe din Oltenia şi Moldova, unde au fost înregistrate prezenţe record, de multe ori de peste sută la sută, informează Mediafax.
Dintre cele 528 de dosare penale deschise până acum de Parchet, 17 cauze au fost soluţionate cu neînceperea urmăririi penale.
Potrivit documentelor transmise de Parchet, cele mai multe dosare nu privesc votul multiplu, ci infracţiuni legate de falsificarea votului, cum ar fi introducerea de buletine de vot gata ştampilate în urne, mită electorală, împiedicarea liberului exerciţiu al votului.
Parchetul a realizat o centralizare a dosarelor deschise în urma sesizărilor sau autosesizărilor privind fraudele electorale înregistrate la referendumul din 29 iulie.
Mare parte din dosare sunt realizate de procurorii Parchetului instanţei supreme, iar câteva cauze sunt investigate de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Cele mai multe dosare penale au fost deschise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova - 34 de cauze, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte - 29, Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani - 22, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alexandria - 21, Parchetul de pe lângă Judecătoria Găeşti - 18,
Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa - 16, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi - 12, Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci - 11, Parchetul de pe lângă Judecătoria Băileşti şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Răcari - câte 10 dosare.
Nu este prima dată când procurorii anchetează fraude electorale. La alegerile din 2008 sau 2009 au fost trimise în judecată zeci de dosare privind mita electorală sau votul mutiplu. În 2010, 2011 şi 2012 au apărut primele sentinţe. Din relatările presei şi sentinţele emise rezultă că cele mai multe