Preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, vorbeşte despre sindicatul salariaţilor instituţiei care refuză să se aşeze la masa negocierilor, explică modul în care a salvat TVR Cultural transformându-l în TVR 2 Cultural, descrie atmosfera din Televiziunea Română, arată care sunt cele mai recente măsuri pe care le-a luat şi povesteşte despre fuga din instituţie a fostului preşedinte-director general, Alexandru Lăzescu.
• Jurnalul Naţional: Intelectualii şi-au exprimat public dezamăgirea pentru că desfiinţaţi TVR Cultural, s-au organizat proteste, s-au făcut petiţii online. Toate aceste acţiuni pot schimba soarta postului?
• Claudiu Săftoiu: Fiecare este liber să-şi exprime opinia, dar eu am pretenţia ca, în momentul în care îţi exprimi o părere public şi vehement, şi e dreptul domniilor lor să o facă, să-ţi fundamentezi până la capăt această opinie. Eu cred că informarea cu privire la decizia de a se organiza o manifestaţie în sensul acesta nu a fost completă. Şi mă simt obligat, iată, să o fac din nou acum, deşi am făcut-o încă de vinerea trecută. Altminteri, nu am decât să salut interesul şi atenţia pe care o parte a opiniei publice le acordă fenomenului reprezentării la TVR a evenimentului cultural, a actului de cultură. Dar până la a fi fundamentată acestă decizie de a manifesta, bine ar fi să primim toate informaţiile, iar eu sunt de acord să le ofer astăzi.
• Înainte să vorbim despre asta, am o curiozitate. Chiar avea Horia Roman Patapievici un salariu de 26.000 de lei, aşa cum a aparut în presă? E o sumă fabuloasă.
• Nu primea banii aceştia pe lună, ci pe an. Erau 26.000 de lei brut pe an.
În TVR e o atmosferă de neîncredere premeditată
• Am înţeles. Care e atmosfera acum în instituţie, domnule Săftoiu?
• E o atmosferă de neîncredere premeditată, aş spune eu, în orice act al actualei conduceri şi