Hidroelectrica a pierdut 1,1 miliarde euro în perioada 2006-2012 din vânzarea energiei prin contracte directe, din care peste jumătate s-au înregistrat din 2009 până în prezent, dar "era contractelor bilaterale s-a încheiat", a declarat şeful administratorului judiciar al companiei de stat.
„Era contractelor bilaterale s-a încheiat", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Euro Insol a publicat vineri raportul privind cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a companiei de stat, cel mai mare producător de energie din România. Conform raportului, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă din cauza vânzărilor de energie către "băieţii deştepţi", managementului deficitar, investiţiilor neperformante şi secetei prelungite, dar şi a altor factori, precum costurile cu apa uzinată, contractul colectiv de muncă şi achiziţia de energie de la terţi.
Între ianuarie 2009 şi mai 2012 pierderile Hidroelectrica au ajuns la 2,7 miliarde lei (635,2 milioane euro), reprezentând nerealizarea veniturilor prin raportare la tarifele de pe piaţa de energie OPCOM.
Hidroelectrica, deţinută de stat, prin Ministerul Economiei, a intrat în insolvenţă în luna iunie.