Salariaţii din industria de apărare încetează luni munca dacă Executivul nu alocă azi, la rectificarea bugetară, 9 milioane de euro pentru subvenţionarea societăţilor fără contracte.
Angajaţii din industria de armament ameninţă Guvernul că luni vor înceta munca dacă nu vor primi subvenţia necesară plăţii salariilor din fabricile care nu au contracte suficiente pentru a-şi acoperi cheltuielile.
Subvenţionarea salariilor se face în virtutea unei ordonanţe de urgenţă din 2002, potrivit căreia acest domeniu strategic se bucură de un tratament special: atunci când o societate nu are contracte, salariile curg fără nicio diminuare. În schimb, la companiile civile de stat, angajaţii sunt trimişi în şomaj tehnic, dacă nu cumva se adoptă decizia radicală a concedierilor.
Ei bine, după 2002, Guvernul a adoptat în fiecare an o hotărâre prin care se stabilea numărul de persoane pentru care se acordă subvenţia, de la fiecare societate din industria de armament, precum şi sumele ce urmau a se distribui pentru aceştia, în baza acestei OUG nr. 95 din 2002.
Recordul la numărul de salariaţi plătiţi de la buget a fost deţinut mereu de Compania Naţională Romarm, cu un număr în creştere de persoane pentru care se cer bani de la stat.
Astfel, anul acesta, Romarm figurează în Hotărârea de Guvern cu 1.229 de angajaţi subvenţionaţi (numărul total al angajaţilor din companie este de 7.300, la cele 22 de filiale), fiind urmată de Societatea Comercială Romaero - cu 139 de persoane, Avioane
Craiova - cu 125, IAR SA - cu 70 de persoane şi Societatea „Construcţii Aeronautice", cu salariile pentru opt angajaţi.
„N-avem bani"
Suma totală necesară anul acesta pentru subvenţionarea salariilor a 1.571 de persoane se ridică la puţin peste nouă milioane de euro. Anul trecut, exporturile de armament ale României au totalizat 131 de mil