Fructele si legumele negre, de fapt o culoare intermediara, intre indigo, negru si visiniul cel mai inchis contin resveratrol, un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de patru - cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.
Astfel, resveratrolul se gaseste in agudele negre, in strugurii negri si samburii de struguri negri si albi, in vinul rosu ori negru, mure, corcoduse negre, prune de culoare inchisa, coacaze negre, afine, mere inchise la culoare.
Resveratrolul din compozitia fructelor este o substanta antitumorala care incetineste cu pana 50% inmultirea celulelor cancerigene sau poate chiar sa le si opreasca, stimuleaza inmultirea celulelor sanatoase si capacitatea lor de regenerare. Consumul de fructe si legume inchise la culoare, cele care contin resveratrol, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun.
Aceasta substanta, de altfel, o minune de antioxidant, mentine capacitatea de functionare normala a trombocitelor, ajuta la scaderea vascozitatii sangelui, imbunatatind astfel, circulatia sangelui, arterele ramanand elastice. Are un puternic efect antiinflamator si antibacterian, mentine elasticitatea si fermitatea pielii, impiedica in acest fel, imbatranirea prematura.
Resveratrolul este, de asemenea, un bun antialergic, recomandat si persoanelor care sufera de astm bronsic, tot o forma de alergie. In acest caz, vindecarea se produce in timp, de obicei intr-un an, un an si jumatate, de aceea trebuie foarte multa rabdare si incredere, dar si renuntarea la tot ce inseamna fast-food, bauturi racoritoare dulci si energizante, conserve, salamuri, afumaturi si alte "delicii" culinare ale timpului in care traim, pline de conservanti si chimicale.
In plus, resvera