Din cele 151 de şcoli de pe raza judeţului Tulcea (din care 81 cu personalitate juridică, celelalte fiind unităţi-structură), 135 deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, spune şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesorul Dumitru Damian.
Patru unităţi şcolare derulează demersuri pentru obţinerea acesteia (Rahmanu, Luncaviţa- corp A, Nalbant, Ostrov), iar 12 unităţi nu sunt autorizate pentru că nu au apă potabilă ( este cazul şcolilor din deltă: Gorgova, Partizani, Letea, Periprava), nu au grupuri sanitare corespunzătoare (cazul şcolii din Izvoarele), funcţionează în clădiri degradate (Trestenic, Poşta, Iulia, Iazurile) sau în clădiri aflate în reabilitare (Neatîrnarea, Sarighiol de Deal, Luncaviţa- corp B).
„Din punct de vedere al corpurilor de clădire, aferente celor 151 unităţi situaţia se prezintă astfel: 256 deţin autorizaţie sanitară (85%), 36 nu au obţinut din motivele expuse (12%), iar 9 derulează demersuri pentru obţinere (3%)“, a precizat Dumitru Damian.
Şcolile, pericol pentru elevi
În urma controalelor efectuate în deltă, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Tulcea au constatat o serie de nereguli. Spre exemplu, la Şcoala CA Rosetti fosa septică era nevidanjată, la Şcoala Letea tencuiala exterioară era depreciată, nu existau burlane pentru preluarea apei pluviale, favorizând astfel infiltraţiile în pereţii clădirii şcolii.
La Şcoala Periprava au fost găsite clădiri anexe (amplasate în curtea şcolii) ce ar trebui demolate deoarece sunt un real pericol. În plus, accesul elevilor în aceste zone ar trebui limitat (magazii cu pereţii din lutărie fisuraţi, vechile grupuri sanitare nefuncţionale, dar cu acces facil la fosa septică, lipsa gardului de împrejmuire a unităţii, fântână neacoperită, etc.).
La Şcoala Sfântu Gheorghe insepctorii DSP au sesizat un miros persistent de umezeală şi mucegai în incinta clădir