Vicepreşedintele politic al UDMR Laszlo Borbely crede că politicienii români trebuie să vorbească despre "abuzurile" justiţiei, chiar dacă există o recomandare a comisarului european Viviane Reding ca politicienii să se abţină să comenteze decizii ale justiţiei.
"În momentul de faţă suntem într-o situaţie mai dificilă. (...) După această lună fierbinte, pe bună dreptate UE şi alţii ne spun «respectaţi principiile statului de drept, respectaţi, de exemplu, independenţa Justiţiei». Politicienii, aşa spune doamna Reding de la Comisia UE în cele 11 puncte, să se abţină de la a comenta deciziile justiţiei. Păi cum să ne abţinem să comentăm o decizie injustă a Justiţiei, nereală şi neadevărată? În acest moment România, care este în această situaţie, pe de o parte trebuie să asculte de ceea ce spune UE. Dar trebuie să punem la punct ceea ce înseamnă abuzurile unor instituţii ale statului. Dacă sunt abuzuri ale justiţiei, trebuie să le spunem, dacă sunt abuzuri ale Procuraturii sau ale DNA, trebuie să le spunem. Dacă sunt abuzuri ale Guvernului sau ale Parlamentului, trebuie să le spunem", a spus Borbely, la festivalul Peninsula de la Târgu Mureş.
Acesta s-a referit la cazul retrocedării Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe, spunând că secretarul de stat Marko Attila, Marosan Tamas şi Silviu Clim au procedat corect.
"Au retrocedat legal, pe baza unei Hotărâri de Guvern, în 2000, o clădire emblematică Bisericii Reformate şi au primit cadou de la justiţia română trei ani de închisoare cu executare, respectiv, domnul Clim, trei ani de închisoare cu suspendare (...) Puneţi-vă în situaţia unui om care este într-o funcţie şi după aceea este trimis la închisoare cu executare", a spus Borbely.
În opinia acestuia, este "un precedent periculos" faptul că "în anul 2012 justiţia română renaţionalizează o clădire a Bisericii Reformate care a fost a Biseric