Metabolismul, rezervorul nostru de energie, „se leneveşte" după vârsta de 25 de ani. Cu puţine excepţii (vârsta şi moştenirea genetică) stă în puterea noastră să modificăm factorii care influenţează creşterea metabolismului.
Specialiştii ne recomandă să urmăm câţiva paşi foarte importanţi pentru accelerarea metabolismului:
1. Să nu renunţăm la micul dejun. La prima masă a zilei este bine să consumăm proteine, procurate din lapte, soia, brânză sau din iaurt. Trebuie să mâncăm puţin şi des. Porţiile mici şi dese, echilibrate în conţinut, menţin permanent metabolismul la cota maximă.
2. Între mese, nu trebuie să lăsăm un interval prea mare; în acest caz, metabolismul încetineşte pentru a-şi conserva energia.
3. Să consumăm alimente bogate în fibre care stimulează arderea caloriilor: fructe, legume şi cereale integrale. În accelaşi timp, peştele, datorită conţinutului de acizi graşi Omega 3, are proprietatea de a accelera metabolismul.
4. Şi consumul unor condimente, precum ardeiul iute, hreanul, ridichea neagră, ghimbirul şi muştarul are acelaşi efect, de stimulare a ratei metabolismului. 5.Cafeau ajută şi ea la arderea caloriilor, dar trebuie consumată cu măsură: 1-2 ceşti pe zi.
6. În compensaţie, specialiştii ne recomandă să bem câteva ceşti de ceai verde sau roşu, care oferă organismului mai multe beneficii în comparaţie cu cafeaua.
7. Nu în cele din urmă, să facem exerciţii fizice, cu greutăţi moderate, pentru vigoarea masei musculare.