Cunoscute indeosebi ca aditive alimentare, gelifiante sau emulsionante, algele sunt aliatii ideali ai unei alimentatii sanatoase, adevarate surse de beneficii pentru organism.
Prin urmare, rolul lor nu este doar cel de a "decora" plajele, fiindca aceste legume de mare pot fi gatite in diverse moduri.
Contin putine lipide, au o cantitate suficienta de proteine necesare energiei, glucide neasimilabile, minerale si oligoelemente, vitamine pentru a ramane in forma. Iata 5 motive care ne pot determina sa consumam alge, asa cum reies de pe portalul Femme Actuelle.
Continutul scazut de lipide mentine sanatatea arterelor
Nivelul lipidelor din alge nu depaseste niciodata 5% din materia uscata. Niciun pic de grasimi rele (in exces ar antrena o crestere a colesterolului si ar sta la originea bolilor cardiovasculare).
Cele pe care algele le contin sunt nesaturate, deci bune pentru organism. Continutul lor in acizi grasi esentiali (Omega 3) este identic cu cel al legumelor. Au calitati texturale care pot inlocui grasimile in prepararea sosurilor sau a felurilor de mancare.
Au maxim de proteine pentru energie
De la 7 la 36% din materia uscata. Mai mult, sunt proteine de calitate. Pe de o parte, bogate in acizi aminati esentiali, ele sunt mai complete decat cele ale legumelor. Prezinta o structura apropiata de proteinele de origine animala, cum ar fi oul.
Algele isi au locul lor intr-un regim vegetarian. Pe de alta parte, ca toate proteinile de origine vegetala, sunt mai digerabile decat proteinile animale, caci sunt alcaline, declanseaza mai putina aciditate in timpul digestiei, deci mai putine toxine in organism.
Glucide neasimilabile, pentru a ramane in forma
Zaharurile prezente in alge, in marea lor majoritate, sunt sub forma de fibre solubile (35% fibre pentru o