Participanţi activi ai Festivalului Văii Gurghiului, sătenii din Glăjărie şi Caşva propun, an de an, noutăţi culinare. O prioritate este mancarea sănătoasă, gătită „ca la români”. De asemenea, doresc păstrarea acestei tradiţii, deoarece orăşenii gătesc prea puţin din bucatele cu care ne-au obişnuit bunicii.
Prepararea ciorbei a durat o jumătate de zi
Specialitatea culinară cu care se mândresc cei din Glăjărie şi care a făcut furori în rândul participanţilor, a fost gomboaţele cu prune şi vanilie dar şi ciorba de fasole cu ciolan şi kaiser. “Prepararea ciorbei a durat o jumătate de zi. Am tăiat ceapa, am pus ardei roşu şi verde, fasolea în apă la fierbere. Am adăugat ciolanul afumat de porc , fasolea şi kaiserul la ceaun. Printre ingredientele folosite se numără cremă de gulaş, câteva ingrediente ungureşti dar şi morcov, pătrunjel şi ţelină tăiată mărunt. Procesul de fierbere a durat în jur de trei ore”, a explicat Fino Imola Monica, bucătar.
Glăjărie, bucate ca la mama acasă
Gomboaţele cu prune şi vanilie au în compoziţia lor, cartofi, ouă, ulei, făină, sare şi prune. Savoarea a fost completată de scorţişoară şi de vanilie. La final, după fierbere, gomboaţele au fost presărate cu pesmet şi zahăr. “Lumea vine în fiecare an la noi pentru că le plac gomboaţele de la cei din Glăjărie şi cred că mancarea are acea savoare ca la mama acasă. Este multă muncă dar merită, pentru că rezultatul este unul foarte bun. Această ediţie a festivalului mi se pare mai frumoasă decât celelalte şi lumea a venit cu mai multe obiecte tradiţionale, pentru a le expune”, a adăugat Fino Imola Monica.
Tocăniţa de pui, noutatea de la Caşva
În fiecare an, cei din Caşva vin cu o ofertă bogată de mâncare tradiţională. În acest an, o noutate este tocăniţă de pui de casă, pe lângă celelalte feluri de mâncare: tocăniţă de miel, boţ şi grătar de porc.