Înainte de 1989, când era lider în Comitetul Municipal al Uniunii Tineretului Comunist, oamenii îl priveau chiorâş pentru că, mai îndărătnic, a ales o facultate de drept în locul şcolilor de partid. După Revoluţie, cârcotaşii l-au stigmatizat ca fost nomenclaturist.
"Nu-i nicio problemă, nu-i poţi mulţumi pe toţi", spune fără supărare Aurel Mascaş, proaspătul procuror general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, ajuns pe funcţie într-o perioadă neagră, când procuratura a căpătat stigmatul de "poliţie politică" după deja celebrul scandal al anchetelor de după Referendum, cu Biblia pe capotă. Nici pe plan local situaţia nu e însă mai roză, din cauza problemelor de la Parchetul Bihor, al cărui şef, Viorel Gavra, a fost exclus din magistratură din pricini de indisciplină.
Cum face faţă situaţiei? "Cu greu", o recunoaşte chiar magistratul în interviul acordat în premieră BIHOREANULUI.
- Cine este procurorul Mascaş? Unii îşi amintesc de dvs. ca secretar pe probleme organizatorice al UTC şi activist plătit al PCR. Funcţie mare, cam nepotrivită vremurilor de azi, nu credeţi?
- Mascaş este un om simplu, venit din Botean, comuna Ineu de Criş, care la început a lucrat ca electrician de locomotive Diesel la Depoul Oradea. Dar nu-mi pare rău, m-am obişnuit cu ordinea, disciplina, lucrul bine făcut, la timp şi de calitate. Tot acolo am ajuns şi în UTC, secretar pe organizaţia din Depou. Dar n-am avut o funcţie aşa mare cum se vorbeşte. Am fost doar la municipiu, instructor cu probleme de sport, apoi preşedinte al Consiliului de tineret muncitoresc şi al Comisiei Profesional-Ştiinţifice. Ne ocupam de promovarea tinerilor, de şantierele de muncă patriotică. Am ridicat Casa Ştiinţei şi Tehnicii din Ioşia, (acum Casa Tineretului - n.r.), am ajutat la barajul de la Tileagd. Poate spune oricine că am fost comunist, dar prin contribuţia noastră modestă am realiz