Anunţând o măsură despre care s-a tot vorbit în ultimii ani, reducerea cotei TVA la alimente, Guvernul Ponta i-a bucurat, cu siguranţă, pe distribuitorii şi intermediarii din domeniul alimentar. În ceea ce priveşte caracterul social al acestei măsuri pentru consumatorii finali, adică pentru populaţie, acesta depinde de aceiaşi intermediari, care vor controla preţul final. Existând experienţa unor situaţii similare, se poate estima că, pe pieţe precum cea a Timişului, plină de intermediari şi distribuitori, preţurile finale, de raft, ale alimentelor ar putea rămâne la fel după scădarea TVA-ului. Sau ar putea chiar creşte.
O veste bună, dar nu neapărat pentru populaţie
După ce s-a discutat de această măsură de mai mulţi ani, Guvernul a decis ca în proiectul de buget pentru anul viitor să fie inclusă o taxă pe valoarea adăugată de 9% pentru produsele agro-alimentare de bază. Astfel, s-a decis ca TVA să fie redusă de la 24% la 9% pentru produsele agro-alimentare de bază, începând cu anul 2013. Aceasta este o măsură aplicată şi în alte state membre U.E., precum Belgia şi Germania, şi care, spun reprezentanţii Guvernului, este menită să asigure pe lângă protecţia socială necesară şi o creştere a ratei colectării la bugetul de stat.
Cum era de aşteptat, reprezentanţii patronatelor din domeniul industriei alimentare au precizat că reducerea TVA de la 24% la 9% pentru alimentele de bază va duce la o scădere a preţurilor acestor produse cu 15% şi la diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale. “Un prim efect ar fi creşterea încasărilor bugetare. Se va reduce evaziunea fiscală la pâine, de la 60%, cât este în prezent, la 15 - 20%”, estimează Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan din industria panificaţiei. Şi Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară, Romalimenta, a declarat că preţurile la mân