A fi bucatar inseamna mult mai mult decat a taia cativa morcovi si o ceapa. Este o meserie grea, in care ar trebui sa reuseasca doar cei mai buni. Asa cum se intampla in majoritatea domeniilor, bucatarii profesionisti, maestri in arta culinara, isi pierd de multe ori din valoare din cauza patronilor de restaurante, care prefera sa o puna sa gateasca pe femeia care spala vase, in loc sa plateasca un bucatar specializat. Nu la fel se intampla la patru dintre cele mai bune restaurante din Timisoara, unde bucatarii fac legea in bucatarie. Pentru a vorbi despre Masterchef de Timisoara, am ales patru mari bucatarii de restaurante: Belvedere, Casa Bunicii, Sky si Ambassador, locuri unde bucatarii sunt maestri in ceea ce fac si clientii sunt mai mult decat multumiti de ceea ce gasesc in farfurie.
O echipa bine inchegata si multa pasiune. Acestea sunt doar doua dintre ”ingredientele” care nu trebuie sa lipseasca dintr-o bucatarie de restaurant. Bucatarii timisoreni muncesc cot la cot cu patronii, pentru ca clientii lor sa fie cat mai multumiti. Emisiunea Masterchef, showul concurs la care s-a uitat o tara intreaga, este ca un pistol cu apa fata de ce se intampla intr-o bucatarie normala. O spun cei mai buni chefi din Timisoara.
L-am gasit pe Asen Asenov in bucataria restaurantului Belvedere. Trebaluia de zor printre oale si aparate de gatit. Este unul dintre cei mai buni bucatari timisoreni si a ales sa ramana in capitala Banatului, desi cu experienta pe care o are in bucatarie putea sa plece in orice colt al lumii. Asen a venit din Bulgaria, pasionat de arte. Si-a intemeiat o familie in Timisoara, a lucrat intre timp in cateva restaurante renumite si a ajuns la Belvedere Restaurant.
”Sunt foarte mandru ca sunt un produs al scolii si traditiei bulgaresti. Am venit in 2007 in Timisoara. Stiam ce vreau, am lucrat la restaurante traditionale