In ultima vreme, economia Chinei se afla pe un trend descendent, iar optimistii dau un verdict de stagnare: balonul in sfera imobilialelor este pe cale sa se sparga, exporturile au scazut, pretul actiunilor scade si el. Consecintele unui colaps al economiei Chinei ar fi catastrofale pentru intreaga lume.
De ceva vreme, mai multi specialisti si oameni de afaceri suspecteaza ca, in China, nu-i totul chiar lapte si miere. In timp ce indicele german DAX a sarit granita celor 7000 de puncte, indicele bursei din Shanghai a atins cel mai scazut nivel de la inceputul crizei.
"Tot mai multi investitori pun sub semnul intrebarii cresterea economica rapida a Chinei", spune Jim O' Neill, presedintele diviziei de administrare a activelor bancii americane Goldman Sachs, noteaza Deutsche Welle, intr-o ampla analiza.
Daca spusele lui O'Neill si ale altora ca el s-ar dovedi adevarate, atunci lumea ar fi pusa in fata unei mari provocari. Deoarece China de azi nu este doar o mare piata, China este motorul cresterii economice globale. Un colaps al economiei chineze ar avea consecinte dezastruoase, nu numai pentru China, ci si pentru intreaga lume.
Sute de mii de case goale
In orasele mari din provinciile chineze s-a construit mult. De pilda, in Kunming, capitala provinciei Yunnan, s-au construit peste 100.000 de case noi. Cu toate acestea, ele sunt goale, in lipsa cumparatorilor care nu s-au inghesuit la achizitii. Multe cladiri de birouri de dimensiuni uriase sunt, de asemenea, fara chiriasi. Boom-ul imobiliar din ultimii ani a condus la investitii excesive in acest sector.
Preturile imobilialelor, insa, a inceput sa scada. Pentru a salva situatia, Guvernul a lansat un program pentru cei care vor sa isi achizitioneze pentru prima data o casa. Din pacate, nu doar piata imobiliara este in declin. Multe facilitati indu