Deşi potrivit mercurialului Ministerului Agriculturii, actualizat săptămânal, Timişul este unul dintre judeţele cu cele mai mari preţuri la legume şi fructe, în pofida suprafeţelor mari cultivate, pentru perioada următoare se anunţă noi scumpiri. Cu sau fără legătură cu seceta, “cotaţiile” legumelor şi fructelor cresc în aceste zile în pieţele agro-alimentare din Timişoara deşi, ţinând cont de sezon, ar trebui să asistăm la ieftiniri.
Scumpirea, impusă sau forţată?
Paradoxal, în ultimele săptămâni au circulat tot mai insistent zvonuri legate de iminenta scumpire a unei legume relative ieftine – cartoful care este baza meselor zilnice pentru multe familii de români cu venituri relativ mici.
Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Timişoara susţin însă că aceste scumpiri anunţate nu au niciun fundament, cu atât mai mult cu cât încă nu a început sezonul de recoltare la cartof. Viorel Solomie (foto), de la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Timiş, spune că aceste informaţii legate de scumpirea cartofilor sunt “aberante în condiţiile în care de abia acum se începe recoltarea, deci e prematur să spui dacă recolta din acest an e bună sau proastă”. Viorel Solomie admite, însă, că e posibil ca aceste informaţii să fie vehiculate de intermediari, care îşi doresc scumpiri nejustificate. “Este la fel ca în cazul acelei informaţii aberante legate de scumpirea cărnii cu 60 - 70%, scumpire care nu e justificată în niciun fel şi probabil că în acest fel se vrea testarea pieţei, să se vadă dacă se mai suportă noi scumpiri”, mai spune reprezentantulDirecţiei Judeţene pentru Agricultură Timiş.
În judeţ suprafaţa cultivată cu cartofi este de aproximativ 1.000 de hectare, în special în zone precum Belinţ, Tomnatic, Lovrin şi Gottlob.
Cartofii nu se regăsesc printre culturile afectate de sece