V-aţi gândit vreodată că se poate face dulceaţă din gogonele? Dar din vinete? Cu siguranţă puţini dintre noi ştiam că şi ţelina ori ceapa pot fi transformate, din legume pentru ciorbă, în desert. În bucătărie totul e posibil însă, după cum am aflat de la Festivalul Dulceţii de la Brebu.
Majoritatea celor care au venit sâmbătă şi duminică la Brebu de Prahova au fost uimiţi să descopere că aproape orice plantă poate deveni dulceaţă. Festivalul Dulceţii organizat în comună nu e tocmai un festival în sensul cu care ne-am obişnuit până acum când vine vorba de o manifestare culinară. Organizat în livada primăriei din comună, despre care localnicii spun că are 100 de ani, la acest eveniment al bucătăriei tradiţionale româneşti nu se vând mici şi nu se bea bere la halbă. Aşa încât, în atmosfera primelor zile de toamnă nealterată de fumul grătarelor, printre meri, vizitatorii pot admira şi, dacă vor, cumpăra dulceţuri dintre cele mai ciudate.
Dulceaţa de morcovi e una dintre atracţii. Toată lumea vrea să afle ce gust are, de fapt, şi toţi sunt uimiţi să descopere că e mult mai bună decât sună la prima vedere. „Poftim, încercaţi", ne îndeamnă o producătoare blondă chiar din Brebu, care, intuind mai bine decât vecinii săi cum merg afacerile, a pregătit câteva farfurii pentru test. „Hm, e chiar bună", e reacţia veselă pe care femeia o obţine de la toţi cei care la început iau o linguriţă cu teamă. „Are gust de gem de gutui, aşa-i?", îi ajută ea pe cei care se chinuiesc să-şi dea seama cu ce pot asemănă acea aromă dulce, acea textură moale şi culoarea portocaliu deschis a gelatinei din borcane. „Într-adevăr, a gutuie", realizează muşteriii, de parcă şi‑ar fi dat seama singuri.
Cel mai bine s-au dat nucile verzi
Unii dintre expozanţi, majoritatea din zona Brebului, produc dulceaţa pe loc. Au plite conectate la butelii şi fierb magiunul chiar în co