La sfârşitul lunii august rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 30,954 miliarde de euro, faţă de 32,141 miliarde de euro la finele lunii iulie, diferenţa fiind de aproximativ 1,2 miliarde de euro.
Potrivit băncii centrale, în cursul lunii trecute au avut loc intrări de valută de 1,142 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.
Ieşirile din rezervele BNR au urcat la 2,329 miliarde euro, reprezentând plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv prima rambursare de capital şi dobândă în data de 6 august în sumă de 728,62 milioane echivalent euro în cadrul Acordului Stand-by cu Fondul Monetar Internaţional), modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, şi altele.
Potrivit analiştilor ING Bank România, BNR ar fi cheltuit în august circa 500 de milioane de euro pentru a proteja leul, adică de circa două ori mai puţin decât suma cu care a intervenit în iulie.
În cursul lunii august, rezerva de aur a BNR s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,39 miliarde euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la sfârşitul lunii august au fost de 35,352 miliarde euro, faţă de 36,554 miliarde euro la finalul lui iulie 2012.
Plăţile scadente în luna septembrie 2012 în contul datoriei publice şi public garantată denominate în valută însumează 132,25 milioane euro.