Exista cel putin doua domenii unde ar trebui sa se declare alerta de maxim interes: educatia si sanatatea.
Amandoua atat de reformate, ambele atat de schilodite de lipsa banilor si legile contradictorii si impotriva firii, incat s-a ajuns la un adevarat pericol public necontrolat.
Desigur, nici infrastructura din transporturi nu este o amenintare mai putin letala la adresa sigurantei nationale, insa putem sa acceptam ca aici sumele necesare modernizarii reprezinta o imposibilitate umilitoare.
Educatia, insa, mult mai mult si decat sanatatea, de exemplu, tine de mai multi factori care pot fi influentati, constientizati si treziti la viata prin apelul la ratiune. Elevi, parinti, profesori, directori si inspectori, ministri si parlamentari, presedinte si premier, toti si fiecare in parte trebuie sa aiba constiinta faptului ca, daca nu fac toti ceva urgent pentru a stopa declinul, in curand s-ar putea sa fie prea tarziu pentru a se mai putea repara ceva.
Nu stiu daca scoala romaneasca produce sau nu tampiti, daca Traian Basescu a rostit o sentinta ca un blestem ce exprima o realitate sau, dimpotriva, a facut cea mai mare nedreptate unui sistem care inca, de bine de rau, tine in viata un stat muribund.
Stiu sigur insa ca, fara educatie, un stat modern este condamnat practic sa dispara de pe harta viitorului. Iar Romania nu face exceptie - nu va putea trai prea mult doar din amintirea unor frumoase si educate generatii trecute. Pentru ca semnalul de alarma a fost tras - rezultatele din ultimii ani de la bacalaureat sunt suficiente - trebuie doar sa vina cineva de buna credinta care sa aiba puterea si capacitatea sa-l impuna natiunii.
Deocamdata, toti factorii mentionati mai sus par a avea cu totul si cu totul alte prioritati, alte probleme mai importante de rezolvat. Probabil ca fiecare in parte isi sp