Ministrul de externe, Titus Corlățean, consideră că românii trebuie să evite atitudinile de euroscepticism, chiar dacă sunt dezamăgiți de unele declarații ale liderilor politici europeni.
"Oricât de mare ar fi dezamăgirea față de atitudinea politică exprimată, poate de modul în care au fost înțelese sau s-a dorit a fi înțelese evoluțiile din România, eronat, pe baza unor manipulări, unor intoxicări provenite din România, eu aș sfătui cu cea mai mare prietenie să evităm atitudini de euroscepticism. Gândiți-vă doar la simplul fapt, cum ar fi o Românie în afara - nu se pune problema, în niciun caz - familiei europene", a spus Corlățean duminică, la Antena 3, adăugând că ar scoate Parisul de pe lista celor care au lansat critici la adresa României.
Referitor la atitudinea față de cancelarul german, Angela Merkel, care în opinia realizatorului a devenit un politician "detestat" în România pentru că a avut intervenții directe în favoarea revenirii lui Traian Băsescu, Titus Corlățean a declarat că relația cu Germania trebuie privită cu "foarte mare responsabilitate".
"Eu am datoria instituțională și de stat de a privi această relație cu foarte mare responsabilitate și sunt convins și ceilalți înalți demnitari români, dincolo de consecințele post-referendum și declarațiile care se mai fac, de a privi această relație cu Germania de o manieră foarte serioasă, de o manieră în care să exprimăm foarte mult interes și datoria de a privi cu atenție care sunt cauzele pentru care au apărut acele nuanțe și chiar poziționări", a subliniat șeful diplomației.
"O relație pe care ne-o dorim foarte strânsă cu Germania este o relație extrem de importantă pentru România și va trebui să muncim. Ăsta este motivul pentru care sunt în contact permanent cu autoritățile germane (...) Avem interese politice, strategice, economice uriașe. Știm foarte bine care este prezența eco