Alimentele organice nu sunt mai hrănitoare comparativ cu cele convenţionale, arată un studiu efectuat de cercetătorii americani.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford (SUA) au revizuit rezultatele a aproximativ 200 de studii în ceea ce priveşte avantajele alimentelor organice şi ale celor convenţionale asupra sănătăţii şi au descoperit că nu există nicio diferenţă notabilă între conţinutul nutritiv al acestora.
În cadrul cercetării, publicate de „Annals of Internal Medicine", au fost analizate 17 studii comparative vizând evoluţia sănătăţii oamenilor care au consumat alimente organice şi 223 de studii care comparau nivelurile de substanţe nutritive, bacterii, ciuperci şi pesticide în mai multe mâncăruri (inclusiv fructe, legume, cereale, carne, lapte şi ouă). Rezultatele au arătat că fructele şi legumele conţineau niveluri similare de vitamine, iar laptele - acelaşi nivel de proteine şi de grăsimi.
Profesorul Alan Dangour, din cadrul Şcolii de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra, a declarat: „Consumatorii optează pentru alimentele organice din nenumărate motive, însă acest studiu arată faptul că nu există diferenţe convingătoare între alimentele organice şi cele convenţionale în ceea ce priveşte conţinutul de nutrienţi şi beneficiile asupra sănătăţii".
Dr. Crystal Smith-Spangler, autorul principal al ultimei revizuiri, a declarat că oamenii aleg hrana organică fie pentru a proteja mediul, fie pentru că se gândesc la binele animalelor. De aceeaşi părere este şi Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie, care spune că „studiul nu face decât să certifice cercetările anterioare". „Din punctul meu de vedere, nu există diferenţe semnificative între cele două tipuri de alimente. Recomand însă alimentele organice femeilor însărcinate şi celor care alăptează", spune medicul.
„Concluziile sunt g