Vasilii Porkul (53 ani) şi Ion Braga (30 ani) gestionează organizaţia culturală care, la întîlnirile duminicale, are grijă să se facă inclusiv scurte lecţii de limba română pentru copii. Cu abecedarul în mînă, cu versurile lui Eminescu pe buze şi cu privirea lui Ştefan cel Mare veghind dintr-un colţ al sediului din port.
Mărţişoare, cărţi istorice şi de poezii, figurine în costum popular, un nai, o carpetă bătrînă întinsă pe un întreg perete. Eminescu. Ştefan cel Mare. Şi o carte de oaspeţi unde se păstrează colecţia de impresii şi emoţii. Adică spirit românesc la un pas de Centrul Vechi din Tallinn şi la peste 1.300 km de ţară!
Vasilii Porkul şi Ion Braga conduc Asociaţia "Casa Mare", în jurul căreia se învîrte comunitatea româno-moldovenească din Estonia. Sediul, o micuţă încăpere din apropierea portului Tallinn închiriată la un preţ modic şi amenajată după rînduielile de acasă.
Întîlniri duminicale cu muzică, dans şi poezii
"Organizaţia există de prin 1988, creată spre a susţine Frontul Popular pentru Independenţa Estoniei. După destrămarea URSS, am transformat-o în asociaţie culturală", povesteşte preşedintele Vasilii Porkul, fost marinar, originar din Transnistria şi stabilit la Tallinn la sfîrşitul anilor '70, în plin regim sovietic. Şi continuă: "Găzduim întîlniri duminicale: se cîntă, se dansează, se recită, mergem împreună şi în excursii. E un loc propice pentru expoziţii, mai ales că în comunitate avem 10-12 pictori de talent, care au terminat Facultatea de Arte la Tallinn şi s-au stabilit aici".
Pentru asociaţie, limba română e la loc de frunte: "Sînt şi lecţii de limba română, lucrăm cu copiii cu abecedarul în mînă. Ne străduim să păstrăm, pe cît se poate, graiul românesc. Sînt destule familii care acasă îi încurajează pe cei mici să vorbească româneşte, pe lîngă estonă sau rusă. Îmi pare tare rău că, la mine, n-am impus ace