Imediat dupa Santamarie Mica, gospodarii din lumea satului incep a "bate" nucii, pentru recolta acestui an. Chiar daca, in unele zone, nucile vor fi mai putine din cauza secetei, calitatile si efectele acestor fructe cu adevarat miraculoase sunt la fel de benefice pentru sanatatea organismului nostru.
Nucile au in compozitia lor proteine, lipide, glucide si celuloza si sunt bogate in minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. De asemenea, contin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten.
Nucile sunt un aliment-medicament care, prin compozitia bogata si variata in nutrientii necesari pentru o buna functionare a organismului, ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, regleaza nivelul colesterolului in sange pe cale naturala si au reale efecte stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodiziace.
Consumul a opt nuci pe zi, cat miez poti lua intr-o mana, mentine arterele flexibile, inima sanatoasa si combate aparitia atacului cerebral. Dupa o masa bogata in grasimi, specialistii ne recomanda sa mancam miezul de la doua-trei nuci, pentru a combate efectul negativ al grasimilor.
Despre uleiul de nuca presat la rece se spune ca este mult mai bun decat cel de masline, datorita marii cantitati de acizi omega 3 si 6. Uleiul de nuca este util persoanelor cu afectiuni cardiace, sau ale sistemul nervos, imunitar si reproducator.
Uleiul de nuca a ajuns in atentia specialistilor dupa ce, in urma mai multor studii si cercetari, s-a ajuns la concluzia ca este o sursa extrem de bogata de antioxidanti si acid elagic. Antioxidantii prezenti in uleiul de nuca au un rol important in eliminarea toxinelor si a diverselor substante nocive din organism, care sunt indirect sau direct asociate cu dezvoltarea mai multor tipuri de cancer. Pe de alta parte, acidu