Toate marile promisiuni fi scale făcute la început de mandat au fost abandonate, ca şi unele investiţii, iar termenele de privatizare au fost amânate. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
La început de mandat, guvernul USL a reactivat toate promisiunile făcute electoratului în ultimii ani. Analiştii considerau multe dintre ele, oricum, dificil de implementat acum, şi lansate mai degrabă din populism.
Mai grav e că bilanţul primelor luni de guvernare USL a adus efecte negative pe care nimeni nu le-ar fi putut cuatifica.
INVESTIŢII ŞI INFRASTRUCTURĂ.
Bugetul Magistralei 5 de metrou a fost redus pentru acest an de la 380 de milioane de lei la jumătate. Cu un miliard de lei s-a redus şi cofinanţarea proiectelor cu fonduri externe nerambursabile postaderare.
Toate acestea sunt urmarea unei rectificări bugetare în care majorarea salariilor şi restituirea CASS-ului către pensionari înseamnă cheltuieli suplimentare de aproape trei miliarde de lei de la buget, acoperite din sumele alocate iniţial la investiţii.
PRIVATIZĂRI.
Iunie era deadline- ul pentru vânzarea a 15% din Transgaz şi privatizarea Tarom, deadline ratat şi amânat. În aceeaşi situaţie sunt Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica.
PIEŢE FINANCIARE.
Cursul leu/euro s-a stabilizat în ultimul timp, dar este cu 2% peste nivelul din mai, după ce a cunoscut şi valori cu 5% mai mari. Statul se împrumută deja la dobânzi de 6% pe an la tituri pe un an. Rezerva valutară, din care BNR a cheltuit şi pentru a apăra leul, a scăzut cu 10%.
FISCALITATE.
Una din puţinele măsuri fiscale benefice mediului de afaceri, introduse de guvernul Ponta, a fost plata taxei pe valoarea adăugată la încasarea facturii, de la 1 ianuarie 2013.
Toate marile propuneri ale guvernului au căzut însă odată cu cea mai recentă vizită a FMI, unde am aflat, suprinzător, că poate ar fi cazul să re