Un studiu internaţional a demonstrat că între 85 şi 90 la sută din cazurile de artrită sunt declanşate de alimente. Eliminarea din dietă a alimentelor problematice poate ameliora durerile cauzate de această boală.
În cazul artritei, unele alimente din dieta zilnică pot cauza inflamare în multe zone ale corpului, inclusiv la încheieturi, în timp ce altele pot acţiona ca medicamente de scădere a durerii şi rigidităţii oaselor. Anumiţi compuşi specifici din alimente, printre care grăsimile, pot să regleze funcţionarea unor substanţe chimice din organism, numite prostaglandine, care ajută la controlarea inflamării, a durerii şi a altor simptome artritice.
Profesorul în nutriţie Earl Mindell susţine în cartea Mica biblie a nutriţiei, apărută la editura Lifestyle Publishing, că roşiile, cartofii, vinetele şi ardeii sunt cele mai comune alimente care cauzează simptome de artrită. Alte alimente cu acelaşi efect cu citricele, porumbul, grâul şi produsele lactate.
Cum provoacă aceste alimente artrita? „Teoria cea mai probabilă este că ele irită căptuşeala interioară a intestinelor, fapt care le permite particulelor de hrană să evadeze în fluxul sangvin. Aceste particule alimentare nu sunt identificate corespunzător de sistemul imunitar şi de aceea sunt percepute ca invadatori şi sunt atacate. Acest proces poate cauza inflamare în multe zone ale corpului", explică profesorul Earl Mindell.
Dieta de eliminare
Dacă aveţi artrită, merită să încercaţi ceea ce doctorul Mindell numeşte dieta de eliminare. De exemplu, încercaţi timp de trei săptămâni să nu mai consumaţi cartofi şi observaţi-vă starea de sănătate. Dacă simptomele de artrită se ameliorează şi chiar dispar, eliminaţi cartofii din dietă cel puţin trei luni.
După această perioadă, mâncaţi dimineaţa o cantitate moderată de cartofi şi observaţi din nou simptomele care se manifestă în următoa