Sistemul universitar din România decade de la an la an, cel puţin asta arată topul universităţilor din întreaga lume QS World University Rankings. Universitatea Bucureşti a trecut de pe locul 472 în 2005, după locul 600 în 2011.
Astfel, potrivit celei mai noi ediţii ale clasamentului care ia în considerare circa 700 de universităţi din întreaga lume învăţământul universitar românesc prinde alură de lumea a treia.
În clasament nu sunt incluse decât patru universităţi din România, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza - Iaşi şi Universitatea de vest - Timşoara, toate fiind plasate în coada clasamentului, în intervalul 600 - 700.
Topul academic QS World University Rankings este întocmit pe baza a patru indicatori cheie: cercetare, gradul de angajabilitate al absolvenţilor, calitatea procesului de predare şi gradul de internaţionalizare al universităţilor.
Iar dacă privim poziţia Universităţii Bucureşti, situaţia pare cronică. Astfel, la prima ediţie din 2005 a fost pe 472, apoi a căzut pe 513 în 2007. În 2011, s-a prăbuşit după locul 600 poziţie pe care şi-a conservat-o şi în acest an.
La polul opus însă, SUA par a fi centrul învăţământului universitar de elită din lume având nu mai puţin de şase universităţi în top 10, faţă de cele patru instituţii de învăţământ superior ale Marii Britanii.
Iată cum arată topul primelor 10 universităţi din lume:
1. Massachusetts Institute of Technology, SUA
2. University of Cambridge, Marea Britanie
3. Harvard University, SUA
4. UCL, University College London, Marea Britanie
5. University of Oxford, Marea Britanie
6. Imperial College London, Marea Britanie
7. Yale University, SUA
8. University of Chicago, SUA
9 Princeton University, SUA
10. California Instritute of Techology.