Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârşitoare de voturi, azi, la Strasbourg, o rezoluţie prin care cere statelor UE, în principal Lituaniei, Poloniei şi României, să continue investigaţiile legate de existenţa presupuselor închisori ale CIA pe propriile teritorii la începutul anilor 2000. Sursa: Reuters
Rezoluţia, intitulată „Presupusa folosire a unor ţări europene de către CIA pentru transportarea şi deţinerea ilegală de prizonieri”, elaborată de eurodeputata Hélene Flautre (grupul Verzilor), a fost adoptată de PE, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, cu 568 de voturi „pentru”, 34 „împotrivă” şi 77 de abţineri.
Documentul, adoptat la 11 iulie de către Comisia de libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE), relevă că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să investigheze dacă au existat închisori sau centre secrete de detenţie pe teritoriul lor, unde au fost închise persoane în cadrul programului secret de extrădări al CIA.
În mod special, România, Lituania şi Polonia sunt încurajate să deschidă sau să reia investigaţii independente.
„Cercetări ale ONU, Consiliului Europei, mijloacelor media naţionale şi internaţionale, jurnaliştilor de investigaţie şi societăţii civile au scos la lumină noi informaţii privind localizarea centrelor secrete de detenţie ale CIA în Europa, zborurile de extrădare prin spaţiul aerian european şi persoanele transportate sau închise”, precizează rezoluţia.
În rezoluţie, eurodeputaţii îşi exprimă îngrijorarea faţă de obstacolele întâlnite de anchetele parlamentare şi judiciare naţionale asupra implicării unor state membre în programul CIA.
România să deschidă o anchetă independentă
Documentul cere autorităţile judiciare din România să deschidă o investigaţie independentă privind presupusele centre secrete de detenţie ale CIA de pe teritoriul său,