Justiţia spaniolă a confirmat, miercuri, controversata decizie de a-i acorda eliberarea condiţionată unui membru al ETA grav bolnav a cărui situaţie a stârnit un val de proteste în rândul deţinuţilor membri ai organizaţiei separatiste basce, relatează AFP.
Audiencia Nacional, cea mai înaltă instanţă penală spaniolă, "a confirmat, cu patru voturi pentru şi unul împotrivă, eliberarea condiţionată" acordată de un judecător pentru executarea pedepselor, a precizat pentru AFP o sursă judiciară.
Această confirmare înseamnă că Iosu Uribetxeberria, bolnav de o formă de cancer în fază terminală, va putea ieşi din închisoare.
La 30 august, José Luis Castro, judecătorul principal pentru executarea pedepselor pe lângă Audiencia Nacional, a decis să-i acorde liberarea condiţionată, însă Ministerul Public a făcut imediat apel, suspendând decizia.
Hotărârea magistratului a provocat o polemică în Spania, fiind denunţată în special de asociaţii ale victimelor atentatelor comise de ETA.
Uribetxeberria a fost condamnat în 1998 la 32 de ani de închisoare ca urmare a răpirii unui angajat din sistemul penitenciar, José Antonio Ortega Lara, care a fost ţinut ostatic timp de 532 de zile, amintește Agerpres.
El a fost în greva foamei în perioada 8-22 august, cu scopul de obţine eliberarea sa condiţionată.
Cazul lui Iosu Urietxeberria a provocat o mişcare de solidaritate printre cei aproximativ 700 de deţinuţi ai ETA din Franţa şi Spania, dintre care unii, până la peste 200 în aceeaşi zi, au refuzat şi ei să se hrănească.