Liberalii pro-europeni au devansat cu puţin laburiştii la legislativele de miercuri din Olanda, considerate ca fiind un barometru al sentimentului anti-european al ţării, conform primelor rezultate ale exitpoll-urilor, în timp ce extrema dreaptă este în cădere liberă, relatează AFP.
Sondajele creditează liberalii premierului în exerciţiu Mark Rutte cu 41 de locuri de deputaţi din 150, laburiştii lui Diederik Samsom cu 40 de locuri şi pe socialişti (stânga "dură") cu 15 locuri.
Eurofob şi susţinător al ieşirii ţării din zona euro şi UE, partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders a pierdut aproape jumătate din locurile sale în camera inferioară a parlamentului. Acesta este creditat cu 13 locuri, faţă de 24 obţinute la legislativele din 2010.
Liberalii susţin menţinerea deficitului public sub pragul de 3 la sută începând cu 2013, aşa cum solicită Bruxelles, prin intermediul unui vast program de reduceri bugetare, în timp ce laburiştii preferă să investească în relansarea economiei.
În pofida acestor diferenţe de poziţie faţă de austeritate, analiştii consideră că cele două partide se vor asocia pentru a forma coloana vertebrală a unui guvern de coaliţie favorabil Uniunii Europene, informează Mediafax.
Chiar dacă au fost obligaţi să devină mai duri în discursul lor faţă de Bruxelles pentru a mulţumi un electorat din ce în ce mai ostil planului de susţinere financiară a Greciei şi faţă de "birocraţii" de la Bruxelles, laburiştii şi liberalii rămân în fond tradiţional pro-europeni.
În urma unui dezacord asupra reducerii deficitului public cu aliatul său din parlament - partidul de extremă dreaptă al lui Geert Wilders, islamofob şi eurofob - guvernul minoritar de centru-dreapta al lui Mark Rutte a demisionat în aprilie.