Este considerată cea mai mare minune de la Învierea Domnului. Se mai spune că este unul dintre fantasticele evenimente din întreaga istorie a…fenomenelor „psi" şi că depăşeşte orice închipuire: miracolul produs de mai multe ori la Fatima, în Portugalia.
La 13 septembrie 1917, o mulţime de 30. 000 de oameni a vãzut un glob de luminã care a traversat valea de la est la vest si s-a aşezat pe un mãslin. În jurul copacului s-a format un nor alb si a plouat cu petale albe. Dupã un timp, globul luminos s-a înãltat si s-a deplasat în direcţia soarelui. Era a cincea oară în acelaşi an când se petrecea aşa ceva în sătucul portughez devenit peste noapte un loc binecuvântat, locul în care s-arătat Fecioara Maria. Presa vremii a considerat că este ceva fabulos, iar relatările de atunci sunt reluate în continuare de presa prezentului, evenimentelor de la Fatima fiindu-le dedicate mii de pagini web şi cărţi numeroase.
“O Doamnă îmbrăcată toată în alb”
Se spune că cine are drum prin Portugalia să nu ezite să treacă pe la Fatima. Deoarece este imposibil să nu fii impresionat de “locul binecuvântat de Fecioara Maria şi înobilat de duhul blajinului Papă Ioan Paul al II-lea”, după cum subliniază şi ghidurile turistice. Înainte de evenimentele ce aveau să-i aducă celebritatea mondială, Fatima era un sătuc portughez sărac, al cărui nume cu rezonanţă arabă provine de la o prinţesă maură, care pe la jumătatea secolului al XII-lea acceptase să se boteze pentru a se putea căsători cu iubitul său, Contele de Ourem.
Conform cronicilor vremii, respectivul an 1917, era parcă mai crunt ca niciodată pentru săteni, ciobani şi agricultori, întrucâ ţara era răvăşită de ororile Primului Război Mondial şi de sărăcie. În primăvara acelui an, pe 13 mai, trei copii din Fatima, Lucia dos Santos şi verii ei Jacinta şi Francisco, având vârstele între 7 şi 13 ani, îşi păşteau turmele unde