Nevoia sau comoditatea îi împing pe români spre benzinării chiar şi la preţuri exorbitante ale carburanţilor
Ultimele săptămâni au adus scumpiri în lanţ ale carburanţilor, din 31 iulie Petrom majorând preţurile de şase ori, în total cu 44 de bani pe litru. Ultima scumpire a avut loc chiar ieri, cu cinci bani pe litru, motivul invocat fiind, şi de data aceasta, preţul petrolului.
Cele mai ieftine sortimente de benzină au trecut deja de 6,2 - 6,3 lei, iar cele mai scumpe sunt aproape de 7 lei, un preţ care, deşi a fost anticipat cu aproape un an în urmă de o parte a benzinarilor particulari, părea aproape imposibil de atins.
Chiar şi după ce benzina a trecut de 6 lei, românii scot mai mulţi bani din buzunar şi o cumpără în continuare. Nu au mai făcut proteste la pompe, s-au împăcat cu ideea, chiar dacă par a fi descoperit suma „magică” atunci când alimentează maşinile. Majoritatea pun benzină de 50 de lei, pentru că nu îşi permit mai mult, şi încearcă să conducă atent, ca să o consume cât mai încet. Totuşi, revin mai des ca înainte să alimenteze, tocmai pentru că nu concep să meargă mai mult pe jos sau cu transportul în comun.
Un sondaj ad-hoc la pompă arată că, din 400 de maşini care intră zilnic, în medie, întro staţie de benzină, mai mult de jumătate sunt alimentate în valoare de numai 50 de lei. Proporţia este aceeaşi la benzinăriile particulare şi la marii distribuitori de carburant, Petrom, Rompetrol, Lukoil.
„Peste 60% din cei care intră zilnic în benzinărie alimentează de 50 de lei”, a declarat Florin Michi, administratorul LuxOil. Acesta mai spune că numai 10% din clienţi mai fac plinul. Informaţia se regăseşte şi la marii distribuitori. „Înainte aveam zeci de clienţi zilnic care făceau plinul. Acum dacă avem trei într-o zi e minune”, spune Bogdan S., angajat la o staţie de benzină.
Chiar dacă benzina s-a scumpit, încasările au r