Ministrul japonez de Externe, Koichiro Gemba, a anuntat, luni, ca Statele Unite vor intra in razboi, daca Japonia va fi atacata de China.
Tensiunea in marea Chinei de Est este maxima, dupa ce China a trimis peste 1.000 de vase de pescuit spre insulele Sankaku/Diaoyu, care au trecut recent sub controlul Japoniei. In zona sunt concentrate mai multe nave de patrulare ale pazei de coasta a Japoniei.
In cazul in care China va ataca insulele, Washingtonul va considera ca securitatea nationala a Statelor Unite este in pericol, conform Tratatului de Securitate si Cooperare semnat cu Japonia in 19 ianuarie 1960. Conform lui Koichiro Gemba, tratatul acopera si insulele disputate cu China.
"Avem o viziune comuna asupra faptului ca prevederile Tratatului se extind si asupra acestor insule", a declarat ministrul japonez, citat de Reuters, dupa o intalnire cu secretarul de stat american al Apararii, Leon Panetta. Acesta se afla la Tokio in incercarea de a detensiona relatiile din Japonia si China.
Potrivit paragrafului 5 al Tratatului dintre SUA si Japonia, fiecare parte va considera orice agresiune impotriva aliatului ca pe un atac la adresa securitatii nationale.
Japonia cumpara trei insule revendicate de China
Saptamana trecuta, guvernul japonez a "nationalizat" trei dintre cele cinci insule din arhipeleagul Senkaku/Diaoyu, dupa ce le-a cumparat de la proprietarul acestora, o familie japoneza. Actiunea a starnit furia guvernului de la Beijing, care considera ca insulele apartin de teritoriul chinez.
Ministrul japonez de Externe, Koichiro Gemba, a anuntat, luni, ca Statele Unite vor intra in razboi, daca Japonia va fi atacata de China.
Tensiunea in marea Chinei de Est este maxima, dupa ce China a trimis peste 1.000 de vase de pescuit spre insulele Sankaku/Diaoyu, care au trecut r