O informaţie ciudată pentru majoritatea consumatorilor, însă cianura se găseşte într-o gamă largă de vitamine şi alimente într-o formă cunoscută sub numele de cianocobalamina. Din fericire, cianura are un potenţial scăzut de a face rău, deoarece este legată din punct de vedere organic cu cobalamina (vitamina B12), atâta timp cât totul funcţionează cum trebuie şi persoana respectivă nu a fost deja afectată de expunerea la substanţe chimice de mediu de la cianură şi alţi compuşi xenobiotici, relatează Wakeup-world.com.
Cianocobalamina poate fi găsită în 99% dintre vitaminele de pe piaţă care conţin B12, deoarece este destul de ieftină (recuperată din nămolul de epurare activ sau produs prin sinteză chimică totală) şi stabilă (non-perisabilă).
În ciuda utilizării sale la scară largă, nu este o formă ideală de vitamina B12, deoarece cianura trebuie eliminată din cobalamină înainte să îşi efectueze rolul biologic indispensabil din organism.
Deşi există numeroase cercetări ştiinţifice referitoare la valorea potenţială a cianurii legate de vitamina B12, aceasta poate provoca mult rău.
De fapt, atunci când o persoană este otrăvită cu cianură, aşa cum se întâmplă uneori după inhalarea fumului, şi este adusă de urgenţă la spital, ce tratament primeşte pentru a elimina substanţa din organism?
Hidroxocobalamina, o formă naturală a vitaminei B12, care se leagă uşor de cianură, devenind cianocobalamină (care sechestrează cianura şi o aduce într-o formă ideală pentru detoxificare şi eliminare), care este apoi eliminată rapid din organism prin intermediul plămânilor şi a rinichilor.
Cei cu o expunere mai mare la cianură, cum ar fi fumătorii, au mai puţine şanse să reuşească să elimine în mod eficient cianura suplimentară pe care aceştia o consumă prin alimentaţie şi suplimente, transformând nivelurile aparent benigne ce pot fi găsite în unele vitam