Recompensa oferită pentru asasinarea scriitorului britanic de origine indiană Salman Rushdie a fost mărită cu 500.000 de dolari de o organizaţie religioasă din Iran şi a ajuns în prezent la suma de 3,3 milioane de dolari, informează contactmusic.com.
Informaţia a fost dată publicităţii într-o perioadă în care protestele faţă de un film realizat în Statele Unite care îl ironizează pe profetul Mahomed se intensifică tot mai mult pe plan internaţional, în special în ţările musulmane. În ultima săptămână, proteste însoţite de un val de violenţe au izbucnit în multe ţări din Orientul Mijlociu, dar şi în Libia, Sudan, Tunisia şi în Pakistan.
Salman Rushdie, care nu are nicio legătură cu filmul în cauză, este autorul volumului "Versetele satanice", publicat în 1988. Interzis în India, volumul "Versetele satanice" este considerat şi în zilele noastre de un număr mare de musulmani din lumea întreagă ca fiind un roman care le insultă religia.
Scriitorul Salman Rushdie, născut în Mumbai, în 1947, este subiectul unei fatwa (condamnare la moarte) emisă de 1989 de ayatollahul iranian Khomeini.
Condamnarea la moarte l-a forţat pe Rushdie să trăiască ascuns şi sub protecţia poliţiei britanice timp de peste un deceniu.
Potrivit postului de televiziune american NBC, care citează presa iraniană, Hassan Sanei, liderul aceleiaşi organizaţii fundamentaliste, a declarat: "Am adăugat suma de 500.000 de dolari la recompensa pe care o oferim pentru asasinarea lui Salman Rushdie. Orice persoană care va îndeplini această sentinţă va primi imediat suma întreagă". Se crede că recompensa totală a ajuns în prezent la 3,3 milioane de dolari.
"Desigur, dacă sentinţa iniţială pronunţată de imam (ayatolahul Khomeini) ar fi fost îndeplinită, insultele ulterioare - caricaturi, articole şi filme - nu ar mai fi apărut", a adăugat Hassan Sanei.
Scriitorul brit