Mii de oameni protestau în Spania şi Portugalia faţă de austeritate, în timp ce în Cipru liderii europeni căutau soluţii pentru uniunea bancară Sursa: REUTERS
La Madrid, sute de mii de angajaţi din sectorul public au sosit din întreaga ţară şi au blocat Piaţa Columb şi străzile din apropiere. Proteste similare au fost organizate şi la Lisabona, dar şi în Porto, unde o persoană a încercat să-şi dea foc.
Guvernele spaniol şi portughez au promis că măsurile de austeritate vor conduce la redresarea economică. Manifestanţii spun că s-au săturat de austeritate şi au scandat sloganuri anti-guvernamentale, purtând banere pe care scria "Destul!" şi "Guvernul scufundă ţara".
Premierul spaniol Mariano Rajoy şi ministrul de Finanţe Luis de Guindos insistă că sacrificiile populaţiei "sunt absolut inevitabile, pentru a ieşi din climatul economic dificil" în care se află ţara. În iulie, executivul de la Madrid a anunţat noi reduceri salariale şi creşteri de taxe, ca parte a unui acord cu creditorii externi, pentru un nou împrumut necesar redresării sectorului bancar. La finalul acestei luni, vor fi anun ţate noi măsuri, pentru ca UEFMI- BCE să aloce 100 de miliarde de euro băncilor spaniole. Şi auto rităţile portugheze au tăiat deja salariile din sectorul public şi au crescut taxele, pentru a primi un împrumut extern de 78 de miliarde de euro.
Disensiuni între finanţişti
Pe de altă parte, miniştrii de Finanţe din zona euro, reuniţi în Cipru, la sfârşitul săptămânii trecute, nu au reuşit să ajungă la un consens asupra uniunii bancare propuse de Comisia Europeană, notează Financial Times. Bruxelles-ul a propus ca BCE să supervizeze băncile din zona euro şi să aibă primul cuvânt în acordarea unor împrumuturi pentru băncile cu probleme. Germania, Suedia, Polonia şi Olanda doresc negocierea unui program mai realist de rezolvare a problemelor, sugerând că discuţ