Autorităţile Serbiei nu exclud posibilitatea organizării unui referendum naţional cu privire la recunoaşterea independenţei provinciei Kosovo, ca parte a eforturilor de integrare în Uniunea Europeană. Sursa: Reuters
„Dacă se va pune condiţia simplă ca Serbia să recunoască practic Kosovo pentru continuarea eforturilor de integrare în UE, este posibil ca în ţara noastră să fie organizat un referendum pe tema „Kosovo sau Europa?”, scrie ziarul belgrădean Veèernje novosti, citat de Agerpres.
Problema independenţei Kosovo, proclamată în mod unilateral de către kosovarii albanezi, în 2008, cu sprijinul SUA şi al celor mai importante ţări din UE, este una dintre cele mai dureroase pentru Belgrad.
Mulţi experţi internaţionali şi politicieni afirmă deschis că integrarea Serbiei, care de mulţi ani aspiră să devină membră a UE, este posibilă numai în cazul recunoaşterii independenţei Kosovo.
Până în prezent, autorităţile belgrădene, în frunte cu democraţii şi liderul lor Boris Tadici, încercau să pună în aplicare politica „şi Kosovo şi UE”, să lupte pentru păstrarea Kosovo în interiorul Serbiei, dar să îndeplinească, în acealși timp, criteriile de aderare la UE.
După alegerile prezidenţiale şi parlamentare din primăvara acestui an, democraţii lui Tadici au fost schimbaţi de la putere cu forţele de opoziţie conduse de Tomislav Nikolici, considerat un politician mai degrabă naţionalist.
Noii lideri ai Serbiei, după cum remarcă sursa citată, consideră că politica „şi Kosovo şi UE” nu mai funcţionează. Belgradului şi Pristinei le-a fost indicat să semneze un acord, care să oblige părţile să stabilească relaţii de bună vecinătate între ele. O declaraţie în acest sens a fost făcută, săptămâna trecută, de către Andreas Shokenhof, un oficial de rang înalt al partidului de guvernământ din Germania, Uniunea Creştin-Democrată (CD