Sampania este acea bautura a elitelor care nu lipseste de la nicio nunta cu pretentii, de la nicio masa simandicoasa si care pana recent nu lipsea nici de la momentele solemne, cand ministrii depun juramantul, iar ambasadorii scrisorile de acrediare.
In ultima vreme, pentru ca telespectatorii sa vada cat de bine se aplica austeritatea la palat, juramantul nu mai este insotit de sampanie ci, eventual, numai de apa plata.
Adevarata sampanie
In anul 1584, primarul Pierre Grosset, din Ay, o comuna aflata in provincia franceza Champagne, a etichetat cu numele provinciei excelentul vin pe care-l obtinea din podgoriile locale si pe care il oferea regelui Henric al IV-lea. Era un vin simplu, non-efervescent, dar bun la gust si excelent ca aroma, potrivit Infoniac.
Gustul si aroma au determinat familiile instarite pariziene sa cumpere vii in provincia Champagne si sa ofere vinurile familiilor regale din Paris si de la Londra.
Catre anul 1660, a aparut ideea fermentarii efervescente a vinului, cu care ocazie termenul "champagne" a devenit sinonim cu un vin care inteapa la limba si nu poate fi gustat decat in cele mai simandicoase saloane.
In secolul XIX, vinul de Champagne a devenit o afacere internationala, fiecare detaliu privind fabricatia, imbutelierea, astuparea cu dopuri si chiar etichetarea, constituind secret de fabricatie.
O lege din 22 iulie 1927 a delimitat zonele din care se pot recolta strugurii pentru adevarata sampanie, punand astfel bazele unuia din cele mai respectate branduri din lume.
Secretul de fabricatie
Astazi, fabricatia este un secret al lui Polichinelle. Ea consta in doua etape. Cea dintai este o fermentatie obisnuita, dupa procedeele cunoscute de pe vremea lui Noe, care se ocupa si el cu viticultura, inainte de potop.
Fermentarea are