Sambata s-a dat startul la Munchen, capitala landului bavarez, traditionalului festival al berii, Oktoberfest, care va dura pana la 7 octombrie.
Nu multa lume stie amanunte despre originile si vechimea festivalului. La inceput, nu era vorba de bere, relateaza Big Picture.
Sarbatoarea a aparut pentru prima oara sub numele de Theresens-Wiese, in toamna lui 1810, pentru a celebra casatoria printului mostenitor Ludwig cu printesa Theresa de Saxa-Hildburghausen.
Festivalul consta dintr-un concurs hipic, dar spectacolul a atras multa lume: pe vremea aceea, orasul Munchen avea o populatie de 40.000 de locuitori, iar la festivitate au participat 50.000 de petrecareti, incluzandu-i pe cei veniti din departari.
Succesul a facut ca manifestarea sa fie repetata in anul urmator, ca festival agricol, iar de atunci s-a tinut periodic. Oktoberfest n-a fost de la inceput un festival al berii, licoarea impunandu-se treptat, pe parcurs, ca produs reprezentativ al zonei.
In timpul razboiului napoleonian, dar si in timpul celor doua razboaie mondiale, festivalul n-a avut loc. Reluata intre 1946 si 1948 ca simplu "festival de toamna", sarbatoarea s-a revigorat spectaculos incepand cu 1950, cand s-a impus ca festival al berii.
Botezul berii
Atunci s-a stabilit si regula care marcheaza inceperea evenimentului, respectiv 12 lovituri de tun, dupa care primarul orasului Munchen da personal cep la primul butoi cu bere, lasand licoarea sa curga. Oktoberfest a devenit, astfel, o sarbatoare a berii.
Astazi, la festival iau parte sase milioane turisti, din care 61% sunt bavarezi, 9% germani din alte landuri, 17% italieni, urmati de americani, britanici si altii.
In anul 2005, in aria in care are loc festivalul a fost inaugurat un muzeu al berii, intr-o constructie datand din 1397, care printr-